• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bölcske

Bölcske a Duna jobb partján, Pakstól 18 kilométer távolságra, északkeletre található. A csaknem 3000 fős, Tolna megyei települést a 6-os főútról Dunaföldvár felől lehet megközelíteni. Vonattal is eljuthatunk Bölcskére a Pusztaszabolcs - Paks vasúti vonalon, de állomása a falutól távolabb helyezkedik el.

Bölcske a fiatal Tolnai borvidék települése, egyben a kölesdi központú, 15 települést (Bonyhád, Bátaapáti, Dunaföldvár, Felsőnyék, Györköny, Hőgyész, Kölesd, Lengyel, Nagyszékely, Nagyszokoly, Paks, Pincehely, Simontornya, Tolna) magába foglaló Tolnai Borút Egyesület tagja is.

A település egyik legfőbb értéke a több mint 500 pincéből és pincesorokból álló pincefaluja, amelyet szépen gondozott szőlőültetvények vesznek körül. Sokféle fajtát termesztenek pl. Irsai Olivért, Olasz rizlinget, Kékfrankost és Zweigelt illetve Cabernet fajtákat.

A turizmus és a programok egy jelentős része a pincefalu köré szerveződik. A pincetulajdonosok pincepörkölttel és kellemes helyi borokkal várják a vendégeket. Az itteni borok egyre jobb minőségűek, amit az is bizonyít, hogy már nemcsak megyei, hanem országos szinten is megállják a helyüket. Az érdeklődők a Bölcskei Falunapokon, a Pünkösdi Bortúra programjai keretében nyerhetnek betekintést a helyi gazdák munkájába.

A pincefalu talán leghíresebb tagjai a Hanák Pincék. Itt egy hagyományos családi pincészet működik, amely a Nyitott Pincék Szövetségének alapító tagja. A pincészet 2 hektár területen termeszt szőlőt és a borkészítés mellett nagy hangsúlyt fektet a turizmusra is. Az általuk termesztett szőlőfajták az Olasz rizling, a Cabernet franc, a Kékfrankos és a Zweigelt.

Bölcske nevezetességei a Tátorjános Természetvédelmi Terület, a szecessziós Hanzely-kastély, a település kőtárában lévő, a Duna vizéből kimentett, római kori erődmaradványok.

Térkép
Bölcske

Termelők
Hanák Pince

Szállások
Autós Motel és Étterem, Dunaföldvár
Dunapart Vendégház, Dunaföldvár
Hídfő Panzió, Dunaföldvár
Jurik Motel, Dunaföldvár
Kék Duna Camping és Üdülőházak, Dunaföldvár
Panoráma Üdülőfalu, Dunaföldvár
Prajda Apartman, Dunaföldvár
Sipos Panzió, Dunaföldvár
Szi-szi Panzió, Dunaföldvár

Látnivalók a környéken

Cecei Csók István Múzeum
Dégi Festetics-kastély
Györkönyi Pincefalu
Kölesdi Tolnai Borok Háza
Paks pincéi
Rétimajori halastavak
Sárszentlőrinc Petőfi emlékház
Paksi Atomerőmű Látogatóközpont

Még több info
Bölcske

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés