• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hajós

Hajós Kalocsától mintegy 20 km-re helyezkedik el. Lakosságának 85%-a sváb. A város a Hajós-Bajai (korábbi nevén Hajós-Vaskúti) borvidék meghatározó települése, a Duna Borrégió Borút Egyesület állomása.

A Hajósi Pincefalu hangulatos utcácskái (szám szerint 24) a településtől körülbelül három kilométerre helyezkednek el. Az egymás mellett sorakozó 1200 borospincéjét kézzel vájták a löszhátba. Ez ma Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja.

A mai pincefalu története akkor kezdődött, amikor a kalocsai érsek a XVIII. században arra kötelezte a betelepített svábokat, hogy foglalkozzanak szőlőtermesztéssel. Szorgos munkájuknak köszönhetően a szőlőtermesztést fellendítették a környéken.

A pincefalu első présháza 1840-ben épült. Ezt követően egyre többen vállalkoztak présház építésére. A XIX. század végére már több mint 800 présháza volt a településnek. Eleinte vályogfalú, deszkaoromzatú, nádfedeles, később pedig téglafalú, cserépfedelű pincéket építettek. A világháborúk, kitelepítések okozta sokkból az 1970-es években kezdett a település kilábalni. A 80-as években pedig már a borturizmus is megindult. A padlásterek beépítésével vendégfogadásra is alkalmas szobákat hoztak létre.

Hajós egyik kiemelkedő eseménye az 1982-től minden évben megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep. A rendezvényre nemcsak hazai, hanem német borkedvelők is szívesen látogatnak el, ami a helyiek jó nyelvtudásának köszönhető.

2003 óta pedig a hajósi Szent Orbán Borrend a Szüreti Fesztivál keretében is sok színes programmal várja az érdeklődőket. A rendezvényen a néptánccsoportok, a település fúvós együttesének előadásai, illetve a népi gyermekjátékok révén megismerhetjük a sváb kultúrát, tradíciókat. Érdekes hagyomány a vendégek fogadása szüretkor. A szüret a helyi gazda vadászpuskájának eldördülésével veszi kezdetét.  A nap végén a szőlő feldolgozásába is bevonják a vendégeket. A ledarált szőlőt fakádba gyűjtik, majd megkéri a gazda a hölgyeket, hogy tapossák meg. A mulatságnak pedig az is része, amikor a szétszedett prést kell összerakni. Ha sikerül, akkor a lecsorgó must kóstolása és annak vizsgálata következik. Aki jól megállapítja, hogy hány fokos a must, az jutalomban részesül.

A hajósi borok minőségét az itteni szőlősgazdák precíz munkája mellett a talajnak is köszönheti. A homokos rétegek alatti löszös alapkőzet varázsolja a hajósi bort mélyszínűvé, zamatokban gazdaggá. A hajósi Cabernet franc és sauvignon országosan ismert.

Kékfrankost, Zweigeltet, Pinot noir-t is termesztenek. Hajós korábbi zászlósbora, a Kadarka sajnos az utóbbi évtizedekben kissé háttérbe szorult. A fehérborszőlő-fajták aránya pedig ugyan jóval kisebb, de azért szép Cserszegi fűszerest, Olaszrizlinget is lehet itt kóstolni.

Hajós értékei -a pincefalu mellett- a Köztársaság téren álló római katolikus templom, amely 1728-ban épült és 1794-ben kegyhellyé nyilvánították, továbbá a gróf Patasich Gábor által építtetett, barokk stílusú vadászkastély.

Térkép
Hajós

Termelők

Hepp Borház
Kovács Borház
Varga Mihály Családi Borpincéje

Szállások

Hepp Borház
Judit Panzió
Keller Motel
Kovács Borház

Látnivalók a környéken

Bajai Türr István Múzeum
Gemenci erdő
Gemenci Ökoturisztikai Központ

Kalocsai Érseki Kincstár
Karapancsai Lovasturisztikai Központ

Még több info

Hajós város
Hajósi pincefalu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés