• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Oszkó

A 700 lakosú, Vas megyei Oszkó település irigylésre méltó módon igyekszik megőrizni értékeit. Az oszkói szőlőhegy a helyi fiatalok lelkes munkájának köszönhetően megmenekült a pusztulástól. Ugyan az eredeti állapotot tükröző présházak száma ma már csak alig 20, de ezek még a hagyományos technikáknak megfelelően készültek. A boronafalú, zsúpfedeles présházak nagy része több mint 200 éves. Érdekességük, hogy egyik présháznak sincsen földbevájt pincéje. Magában a présházban folyt, folyik a szőlőfeldolgozás és érlelés is.

Oszkó település ma nem része egy borvidéknek sem (a Kőszeg és Környéke Hegyközség tagja), ennek ellenére az itteni szőlőtermesztésről a XIII. századból vannak írásos emlékek. A XVIII. században bontakozott ki igazán a szőlőtermesztés, ekkor már hegyközséget is szerveztek. A helyi vagyonra a hegypásztorok ügyeltek.

A „hegy” bejáratánál két több száz éves tölgyfa mellett halad el a látogató. A tölgyek árnyékában pedig egy a szőlőheggyel egyidős 9 méter mély kút díszlik. Nem volt azonban mindig ilyen jó állapotban. A 80-as években elbontották és a kor szellemiségének megfelelően betonnal helyettesítették. A gémes kutat a helyiek adományaiból sikerült kitisztítani és rekonstruálni, a Hegypásztor Kör jóvoltából. Az ő kezük munkáját dicséri az a több méteres bálványprés restaurálása is, amely mintegy a szimbóluma lehetne a pincesornak.

A Hegypásztor Kör Oszkó település értékeinek és hagyományainak elhivatott védelmezője. A vidékfejlesztés lehetőségeivel, eszközeivel élve 1985 óta folyamatosan újítják fel a présházakat, szerveznek rendezvényeket, szőlészeti-borászati és kulturális programokat.

Ilyen program az - idén már ötödik alkalommal megrendezésre került - Orbán-napi Hegyi Vigadalom is. Ennek keretében kinyílnak a pincék, megmutatják a termelők az előző évi termésből készült boraikat, pálinkáikat és a helyi kézművesek a portékáikat.

Az itteni emberek szorgalmát mutatja az is, hogy a Hegypásztor Kör, a Borbarát Kör és a Nőegylet közös erővel 1200 szőlőtőkét telepített el, 7 fajta szőlőből egy mintaterületen a Keszthelyi Egyetem szakmai segítségével. Az ültetvény a helyiek és a turisták számára is példaértékül szolgál.

Oszkón immár nemcsak a szőlőtermesztés hagyományai ismeretesek, hanem az itteni pálinkakészítés is egyre híresebb, a Vasi Hegyhát pálinkafőzdének köszönhetően. Széles választékuk (az alappálinkáktól a köszméte pálinkán át a fekete szederig), precizitásuk, a hagyomány tisztelete melletti újító szándékuk révén méltán váltak a környék meghatározó pálinka készítőivé.

Azokkal a szavakkal bíztatjuk az Olvasót, hogy látogasson el Oszkóra és a környező településekre, amelyekkel Oszkó csábítja vendégeit:

„Az oszkói szőlőhegyre ma már egyre többen járnak. Nem csak azért, hogy a szőlőt műveljék, hanem hogy lássák a régi présházakat, megkóstolják a hegy levét, megérintse őket az a szőlőhegyi hangulat, amit a régi gazdák is éreztek, de a mai rohanó világban már egyre ritkábban tapasztalható meg.

A tölgyfák és a kút több mint 300 év emlékét őrzik. Pihenj meg e helyen, hallgasd a szél zúgását a lombok között! Tekints a kút mélyére, húzz egy kanna vizet úgy, ahogy eleink is tették. Légy részese az időtlenségnek, meríts őseink tudásából!”

Térkép
Oszkó

Termelők
Norma Kft.-Vasi Hegyhát Pálinka

Szállások
Aszaló Fogadó

Látnivalók a környéken
Jáki templom
Jeli arborétum, Kám
Sárvári gyógy-és wellnessfürdő

Még több info
Hegypásztor Kör
Oszkó
vas-megye.lap.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés