• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tök

A Pest megyei 1400 fős Tök település a Zsámbéki-medencében, Budapesttől 30 km-re található, a 10-es főutat az M1-es autópályával összekötő út mentén. Az Etyek-Budai borvidék települése megközelíthető még a Budakeszi út felől is.

A hely nevezetessége a Nyakas-hegy, amely a Gerecse keleti nyúlványa. A hegy mészkövéből sok ház épült fel, sőt a Parlament és a debreceni Nagytemplom kődíszeinek egy része is ennek felhasználásával készült.

Tök környéke mindig is jó bortermő vidék volt. Szőlőkultúrájának hagyományai a római korig nyúlnak vissza. Felvirágzása a középkorban, a premontrei szerzetesrend zsámbéki megtelepedésének idején indult el.

A pincesorokon lévő pincék és présházak a település védett értékei közé tartoznak. Szerepük a különböző korokban változott. A török hódítás idején például a falu lakói e pincékben bújtak el.

Az Aligvárom pincesorán és a híres Patkó csárda környékén olyan pincék sorakoznak, amelyek némelyike több mint száz éves. A Kis-sor szépen rendezett, ápolt pincéi között nagy a hasonlóság, de mégis mindegyik más. A lapos tetejű pincék jellegzetes része a színes bejárati ajtó, amely helyenként kovácsoltvassal díszített, helyenként pedig rajtuk a vízszintes csíkozás fölött napsugaras mintázat látható. Emellett érdekes formájúak a pincék oldalán lévő szellőzőnyílások is.

A szintén a Kis-sorról nyíló, Anyácsapuszta felé vezető, sárga turistajelzéssel ellátott Völgy úton lévő pincesor némelyike már-már lakóház méretű.

A környék meszes talajai a fehérborok számára kedvezőek. Élénk savú, friss boraik többnyire Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon blanc, Zöld veltelíni, Királyleányka, Szürkebarát szőlőfajtákból készülnek.

A borozgatáson kívül kellemes kikacsolódási lehetőséget nyújt a lovaglás, például a fent említett Patkó csárda lovardájában. Aki nem tud lovagolni, azok is találnak érdekes programokat. Számukra lovas bemutatók és lovaskocsizás is biztosított.

Tök az utóbbi években a Pompos révén is egyre híresebb. A szalonnás, hagymás, tejfölös finomság ma már a fesztiválok (különösen a borfesztiválok), vásárok nélkülözhetetlen terméke.

Akik pedig a gombás ételeket szeretik, azoknak esős idő után a település határán lévő gazdag „lelőhelyekre” érdemes kisétálniuk, mert csiperke, őzlábgomba, pereszke vagy vargánya is gyűjthető.

A település műemlékei közé tartozik a XII. században épült román egyhajós templom romja és az egykori vendégfogadó, a Pletter-ház.

Térkép
Tök

Termelők
Nyakas Pince
Kovács Pince

Szállások
Espa Bio & Art Hotel, Zsámbék
Patkó Csárda és Üdülőházak, Tök

Látnivalók a környéken
Budajenő pincesora
Csabdi Vasztilvár
Garancsi-tó, Tinnye
Telki pincesor
Zsámbéki romtemplom
Zsámbéki pincék

Még több info
Tök község

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés