• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ócsa

A Pest megyei Ócsa Budapesttől mintegy 27 km-re, délre helyezkedik el. Busszal, vonattal is könnyű megközelíteni.

A Kunsági borvidék településén már a XIII. században is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Valószínűleg ekkor építettek először itt pincéket. A településtől délebbre lévő Öreghegyen találhatók az első látásra meglepő formájú pincék. A nádtetővel fedett, nyeregtetős, ollóágas pincék látványa példátlan. Az oromzatok kovácsoltvas díszítő elemekkel tarkítottak. A gádorok („hordógurító pincetorok”), a pincebejáratok, akárcsak a pinceágak nem túl szélesek, 1-1,5 méteresek. A menetesen lefelé süllyedő pincetorkot mindenhol ajtó választja el az azt követő anyapincétől. Helyenként korláttal is elláták, hogy a felfelé botorkáló vendég útját megkönnyítsék. Másutt pedig ruhákat, szőlőművelő eszközöket láthatunk. A „fejlettebbek” gádorát pedig egy rácsos ajtó zárja, hogy azzal tartsák távol a betolakodókat.

Külön mesterség a pincejáratok elkészítése. A "fúrómesterek" megbecsült emberek voltak a településen. Volt is sok munkájuk, hiszen ma több mint 100 pince áll itt. Leginkább egy- és kétágú pincéket készítettek. Az anyapince mellett több helyen van még egy oldalág, de akad olyan pince is, amely 3 ágú.

A löszös, agyagos talajba vált pincékben ma nemcsak a helyi, hanem esetenként más borvidékről származó borok is érlelődnek. A szőlőtermesztés az utóbbi évtizedekben kissé háttérbe szorult itt, bár néhány kisebb ültetvény körülöleli a pincéket. A pincefalu hagyományait őrzik a Tájházban található eszközök (prések, darálók) és az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület, amely 2000-ben alakult a műemlék pincék tulajdonosainak összefogásával. Az egyesület célja a pincék védelme, felújítása, ismeretterjesztő programok szervezése az ide látogató turistáknak. A pincék tulajdonosai szívesen mesélnek a helyről, s, ha a turista kellő érdeklődéssel hallgatja a gazdát, még egy kis kóstolót is kaphat a borokból.

A turisták számára ideális kiránduló hely Ócsa városa. A pincesor mellett számos más látnivaló is található itt. Az Andor utcában megtekinthető a Tájház, amely Ócsa legidősebb részén az Öregfaluban található. Hat védelem alatt álló ház alkotja a műemlék együttest. A Tájház mellett található a város nevezetessége a románstílusú református bazilika, amely a XIII. században épült. Az Ágasház ásványaival, kiállított tárgyaival szintén említést érdemel.

A természetbarátok számára pedig különleges kirándulási lehetőség az Ócsa, Dabas és Inárcs települések között található, láprétekben és láperdőkben gazdag Ócsai Tájvédelmi körzet.

Térkép
Ócsa

Termelők
Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület

Szállások
Balló Vendégfogadó, Ócsa
Bagolyvár Étterem Vendégház, Inárcs

Látnivalók a környéken
Beleznay-kúria, Bugyi
Lovasfarm
Strázsahegy pincéi
Szent György Kúria, Inárcs

Még több info
Ócsa
Sulinet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés