• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bogács

A „Borország szíve”, Bogács Egertől 17 km-re, a Bükk hegység déli lábánál a Hór és a Szoros patak völgyében található. A Borsod-Abaúj-Zemplém megyei település autóval, busszal és vonattal egyaránt megközelíthető, Mezőkövesden át.

A Bükki borvidéken a környezeti adottságok hasonlóak az Egri borvidék termőterületeihez. Az itteni borok azonban általában magasabb savtartalmúak. Többségében száraz fehér, esetenként félédes borok készülnek itt, pl. Zengő fajtából.

A közeli dombokon tufába vájt, sajátos hangulatú borospincék várják a látogatókat. A legismertebb a fürdőhöz közeli, Cserépi úti pincesor, de a bagolyvári, a csecslyuki, és a Hintó-völgyi pincék is olyan finom borokat rejtenek, mint az Olasz rizling, Bogács zászlósbora. Az a mondás járja, hogy e fajta itt magában őrzi „Kelet bölcsességét, Ázsia nyugalmát és a Nyugat műveltségét”.

1996-ban a bogácsi gazdák létrehozták a Szent Márton Borrendet, amely céljául tűzte ki többek között a borvidék borainak népszerűsítését, a szőlőműveléssel és borászattal kapcsolatos helyi hagyományok megőrzését, továbbfejlesztését, a Bükkaljai Borfesztivál színvonalának emelését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását, bővítését.

2002-ben tibolddaróci székhellyel alakult meg a Bükkaljai Borút Egyesület, amelynek már 50 tagja van. Szolgáltatásaikkal és tevékenységükkel a Bükki borvidék turizmusának fellendítését segítik elő.

Bogácson júniusban rendezik meg a BÜKKVINFEST Bükkaljai Borfesztivált és Nemzetközi Borversenyt, amelynek keretében többek között borbemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek, tűzijáték, lábtenisz verseny várja az érdeklődőket.

Ősszel pedig a Szüreti Mulatság keretében ünneplik meg a gazdák az újbor készítését, hagyományosan népzenei és néptáncos csoportok fellépésével.

A pincesor mellett sok más látnivalója is van a településnek. A Szabadtéri lepkemúzeumban több mint 400 lepkefaj tekinthető meg. Kellemes kikapcsolódást biztosít a termálfürdő és a fürdőtől 300 métere lévő horgásztó is a pihenésre vágyóknak. Aki Bogácson jár, feltétlenül nézze meg a misztikus hangulatú riolittufába vájt fülkéket, a kaptárköveket és gyönyörködjön a táj formagazdagságában a kilátóból!

Térkép
Bogács

Termelők
Bacchus Pince
Dósa Pince
Gál Pince

Szállások
Amarilisz Vendégház
Antina Vendégház
Apartman Rajna
Bianka Apartmanház
Bogácsi Thermálfürdő Kft.
Daruszögi Vendégház
Jács Vendégház
Lilla Apartman
Mimi Vendégház
Öreg Malom Apartman
Rozmaring Vendégház
Villa Bridge Panzió

Látnivalók a környéken
Bükkzsérci Patkó-sziklák
Bükkzsérci pincesor
Cserépfalu pincéi
Demjén pincéi
Diósgyőri vár, Miskolc
Dobó István Vármúzeum, Eger
Egerszalóki Gyógy-és Wellnessfürdő
Miskolctapolca tavas barlangja
Siroki vár
Tardi Tájházak

Még több info

Borkultúra Bogácson

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés