• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Györköny

A mintegy 1000 fős Györköny település Tolna megye területén, a Duna jobb partján, attól közel 10 km-re helyezkedik el. A Tolnai borvidék tagja felé a 63-as sz. útról kell lekanyarodni. Györköny egyben a Tolnai Borút állomása is.

Györköny település első írásos emléke a XIII. századból származik. Jelentős fellendülése azonban a XVIII. századra tehető. A török uralom alatt elnéptelenedő települést Meszlényi János földesúr vezényletével a század elejétől elkezdték újranépesíteni. Meszlényi megígérte a betelepülőknek, hogy 7 évig adómentesen termeszthetnek szőlőt, minden család saját szőlőt telepíthet és házat építhet Györkönyben.

Eleinte Ausztriából, Burgenlandból érkeztek telepesek, majd a német Hessen tartományból. A betelepülők magukkal hozták a bortermelési ismereteiket, hiszen borvidékekről érkeztek. Fellendítették az itteni szőlő- és bortermelést. Egyre több présházat építettek a falu keleti részének löszös domboldalán, ahol a boltozat nélküli pincék nem omlottak össze (ma is a pincék háromnegyede boltozatlan). A présházak egységes stílusban épültek, szorosan egymás mellett, hozzátartozó terület nélkül. Ennek is köszönhető, hogy ez a pincefalu csak 11 ha-nyi területre koncentrált. A XIX. század végén volt a legmagasabb a présházak száma, kb. 420 épület állt itt akkoriban.

A II. világháborúig főként németajkúak éltek a faluban, s a fő jövedelemforrásuk a szőlőtermesztés és borkészítés volt. A présházak tulajdonosai összejártak, együtt szórakoztak. A présházak közötti kb. 1 ha-os terület lassan a legfrekventáltabb hely lett a faluban. Népünnepélyeket, felvonulásokat rendeztek a mai Május tér területén.

A világháború után azonban sok szőlőültetvény és présház vált gazdátlanná. A 80-as években kezdtek el újra komolyabban foglalkozni az elhagyott pincékkel. 1985-ben pedig már a település rendeletben szabályozta az épített terület értékeinek védelmét. A pincefalu védelmére vonatkozó rendelet célja a terület egységes arculatának megőrzése, az elhanyagolt épületek helyrehozása, a köztes területek parkosítása, valamint a közlekedési utak helyreállítása volt.

A területrendezés mellett egy szabadidő központ létrehozása is bekerült a tervekbe, a már említett Május téren. A szabadidő központ helyét rendbe tették, füvesítették, parkosították, elkészült 180 fm elektromos légvezeték, térvilágítással. 1987-ben az ivóvízhálózatot is kivezették a térhez, szabadtéri színpadot és egy 600 fős nézőteret hoztak létre, továbbá női, férfi mellékhelyiséget is.

A téren fafaragó táborokat, tánctáborokat rendeznek. A fafaragó táborokban létrehozott csúszda, hinta, padok ma is díszítik a teret. Emellett fedett tekepálya szolgálja a kikapcsolódását kicsiknek és nagyoknak. A Pincemúzeumban (döngölt falú, nádfedeles présház) a területre jellemző tárgyak, hagyományos eszközök, viseletek tekinthetők meg.

Jelenleg 490 lakóház van Györkönyben és 310 présház található a Pincefaluban. A mai lakosság kb. 60%-a az egykori betelepülők utódai. A legnagyobb félelme a helyieknek, hogy elöregszik a falu, ezért szeretnék megnyitni a pincéket az érdeklődő turisták előtt is. Egyre többen alakítanak ki borkóstolásra, szállásra is alkalmas fogadóhelyeket.


Térkép
Györköny

Termelők
Sarok Pincészet

Szállások
Hahn Vendégház, Györköny
Hotel Orchidea, Felsőtengelic
Huber Vendégház, Györköny
Köhler Vendégház, Györköny
Krausz Vendégház, Györköny
Krämer Vendégszoba, Györköny
Rohn Vendégház, Györköny
Venturus Panzió, Györköny

Látnivalók a környéken
Gasztroblues Fesztivál, Paks
Paksi Atomerőmű Látogatóközpont
Paks pincefalu
Paksi strand
Tengelici Termálfürdő
Bölcskei pincék

Még több info
A györkönyi pincefalu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés