• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Villány

A Baranya megyei Villány a Dél-Dunántúl egyik legismertebb települése, a Villányi borvidék központja. A Villányi-hegységtől keletre elhelyezkedő városban a szubmediterrán mezoklímának és a kedvező talajadottságoknak köszönhetően mély színű, testes, tartalmas vörösborok készülnek, évről évre egyre magasabb minőségben.

1987-ben Villány elnyerte a megtisztelő, nemzetközi „Szőlő és bor városa” címet. A helyi gazdák szakértelmét bizonyítja, hogy már négy villányi borászt is kitüntettek az „Év borásza” címmel.

Az itteni szőlő- és bortermelés hagyományait jól tükrözik a főutca két oldalán található, egységes stílusban épült történelmi pincesorok. A pincesor szélén megtekinthető az egykori dézsmapincében kialakított Bormúzeum, amely a híres alanynemesítő, Teleki Zsigmond munkásságát, a környék szőlő-borkultúráját szemlélteti.

Az országban, Villányban és környékén a legfejlettebb a borturizmus színvonala. Ez annak is köszönhető, hogy 8 település összefogásával, itt jött létre az első magyar borút, 1994-ben. Az utóbbi években pedig további 6 településsel bővült a Villány-Siklósi Borút. A borút turisztikai minősített, védjeggyel ellátott szolgáltatásai, az utak mentén elhelyezett információs rendszer táblái és az információs irodák biztosítják a vendégek számára a minőségi vendéglátást.

Bóly felől érkezve a Virágosi pincesorba juthatunk, ahol az épületek kevésbé egységes képet mutatnak és elszórtan helyezkednek el.

Villány bővelkedik programokban: borkóstolók, fesztiválok, folklórrendezvények sora várja a vendégeket. Évről évre megrendezésre kerül a Villányi Vörösbor fesztivál, amelyen popzenei és komolyzenei koncertek hangzanak el, gyermekműsorok szórakoztatják a legkisebbeket és nemzetiségi táncegyüttesek lépnek fel. Villány testvérközsége, Eislingen is képviselteti magát ezen a rendezvényen.

Villány látnivalói a Bormúzeum, a Nagyharsányi Szoborpark, a Templom-hegy és a Szársomlyó-hegy, ahol az országban először fakad a szőlő.

Térkép
Villány

Termelők
Agancsos Pince
Bock Pince
Boncz Família
Blum Pince
Fritsch Pince
Gál Pince
Gere Attila Pincészete
Gere Tamás
Günzer Tamás Pincéje
Kecskés Pince
Kovács-Gressly Pincészet
Kvassay Borház
Matias Pincészet
Maul Pince
Müller Pince
Polgár Pincészet
Szemes Pince
Szende Pince
Solt Pince
Tamás Bátya Pincéje
Troszt Pince
Vitényi Pince
Weisz Pince
Wunderlich Pincészet

Szállások
Hotel Pátria, Pécs
Magonyi Vendégház Borszálló
Thermal Hotel, Harkány
Troszt Pince Apartman, Villány

Látnivalók a környéken
Abaligeti cseppkőbarlang
Bóly pincéi
Harkányi gyógyfürdő
Máriagyűdi kegyhely
Orfűi Malommúzeum
Palkonyai pincék
Pécsi állatkert
Siklósi vár
Villánykövesd pincéi

Még több info
Villányi pincék

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés