• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gyöngyös

A szőlő és a bor városához, a Heves megyei Gyöngyöshöz tartozó Farkasmály („farkas földje”) Gyöngyös és Mátrafüred közötti 24-es útról egy kis jobbra leágazó úton, a Sárhegy nyugati lábánál található. A területet Károly Róbert király 1327-ben Széchenyi Farkas fiának adományozta, vélhetően innen származik az elnevezése.

Az első pincéket még a XVIII. században vájták a Sárhegy andezit tufa rétegeibe, különleges mikroklímát teremtve a borok optimális érleléséhez. A zárt pincesort több mint 25 pince alkotta, középen a pincecsősz házával, aki figyelte a présházakat.

A világháború és az azt követő államosítások visszavetették az itteni szőlőtermesztést és a présházak is hanyatlásnak indultak. Csak az utóbbi években kezdték el felújítani a lepusztult állapotba került présházakat. Az évszázados platánok mögött rejtőző, szépen gondozott pincék előtt egyedülálló módon kétszintes présházakat is találunk.

A Regélő Borház pincéje 1834-ben épült. Balla Antal, Gyöngyös fő adószedője készíttette. Barátsággal és jó borokkal fogadta a pincesorra kilátogatókat. A helyiek farkasmályi remeteként nevezték. A Regélő présházát 1994-ben építették újjá.

A Mátrai borvidék területén lévő pincesor régen a nagy mulatozások színhelye volt. Ma már sajnos az embereknek egyre kevesebb idejük van arra, hogy a barátokkal, ismerősökkel összejöjjenek, és vidám énekszóval ünnepeljenek meg egy-egy családi eseményt vagy a szőlőmunkálatok befejezését. A szokásos mulatságok emlékét idézve most már évről évre itt kerül megrendezésre az Ivó Napi Pincejárás, amelynek keretében bordalnokok is szórakoztatják a vendégeket.

Gyöngyös nevezetességei az Orczy-kastélyban található, Európa Nostra díjas Mátra Múzeum, a Ferences Rendház, a Szent Korona Ház. A természet kedvelőinek a védett növények és állatok élőhelyeként szolgáló Sár-hegyet, az „adrenalinfüggőknek” pedig a Mátra Kalandparkot ajánljuk, ahol bob-, quad-, átcsúszó pályán, függőhíd és sok más akadály várja a bátrabbakat.

Térkép

Termelők

Bárdos és Fia Pincészet

Szállások
Hanga Vendégház, Mátrafüred
Hegedűs Vendégház, Abasár
Hotel Opál, Gyöngyös
Hunguest Grandhotel, Galya

Látnivalók a környéken
Erdőrezervátum, Mátraháza
Galyatető, 965 m
Kékestető, 1014 m
Palóc Néprajzi Gyűjtemény és Babakiállítás, Mátrafüred
Sástó, Mátrafüred

Még több info

Farkasmály
Mátra.lap.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés